Шкідливі продукти виробляють через попит на них — експертка Олена Сидоренко

Шкідливі продукти виробляють через попит на них — експертка Олена Сидоренко

Шкідливі продукти виробляють через попит на них, констатувала Українському Радіо професорка кафедри Державного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко. Ми проводили опитування, інформує експертка, і понад 80% споживачів надали перевагу сучасній "Лікарській" ковбасі, яка містила добавки, порівняно зі стандартною, виготовленої зі свинини, яловичини та молочних продуктів. "Я запитувала у технолога, навіщо вони виробляють ковбасу з часником та іншими добавками другого сорту? А він сказав: тому що її купують!", — зазначає Олена Сидоренко. І уточнює: продукція може бути відносно шкідливою або нешкідливою. Це залежить від того, скільки споживаємо. Також експертка розповіла, чи можна обійтися без додавання у продукти і напої консервантів та чи готуватимуть майбутні покоління українців традиційні страви або віддаватимуть перевагу суші, піці та "мівіні"?

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото: зображення із сайту Pixabay

 

Україна є гастрокраїною

 —   Як ми обираємо продукти харчування ― корисне, смачне чи дешеве?

В Україні дуже розвинута культура харчування. Про це свідчить моє багатовекторне спілкування з нашими іноземними партнерами, які із задоволенням приїжджають в Україну. Для них Україна ― це гастрокраїна. Українці мають такі природні ресурси, які дають змогу харчуватися і смачно, і корисно, і недорого. У нас розвинений агросектор, працюють аграрії, фермери. Усі партнери у світі визнають, що ми зі своїми природними ресурсами можемо бути країною номер один і забезпечувати весь світ смачною агропродукцією. Реалії такі, що ми перебуваємо у воєнному стані понад півтора року, і я спостерігаю різні тенденції. Спочатку були великі проблеми з логістикою, потім усе налагодилось, відповідно, харчування українців має свої тренди. Люди намагаються максимально вирощувати продукцію на присадибних ділянках, підтримувати тих, хто її реалізує. Багато хто замовляє у знайомих фермерів продукцію за допомогою інтернету. Активно відбувається інтернет-торгівля, особливо з тими, хто гарантує якість продукції, тому що махінацій та фальсифікацій в інтернеті досить багато. Я рекомендую замовляти продукти лише у тих виробників, які мають офіційний сайт, або ж у тих, кого ви особисто знаєте і точно впевнені у якості їхньої продукції. Сьогодні багато українців надають перевагу якісним напівфабрикатам. Цей сектор харчової промисловості був розвинений менше, але зараз є вибір. Багато українців працюють в IT-сфері 24/7, а при дистанційній формі час роботи збільшується, і люди купують якісні напівфабрикати, хоча вони мають дещо вищу цінову категорію. Інші споживачі кажуть про те, що це дуже дорого, і вимушено купують дешевші продукти. Але ми знаємо, що дешеві напівфабрикати містять різні добавки, наприклад, м’ясо механічного обвалювання, тобто перетерту м’ясо-кісткову пасту, або інші так звані білкові добавки. Це не фальсифікат, про це зазначено, і такий склад впливає на ціну.

—   Кому вигідно виготовляти шкідливу продукцію?

Продукція може бути відносно шкідливою або нешкідливою. Це залежить від того, скільки ми споживаємо. Щодо шкідливої продукції, тут величезне питання. Це насамперед прибутки, які можна отримати, але й споживачі, які постійно хочуть щось новеньке, якийсь новий смак чи колір. Наприклад, голубе морозиво ― такий колір не характерний для морозива, але споживачам це подобається. Або світла ковбаса, а не трохи темніша, що характерно для натуральної яловичини. Ми проводили опитування, і понад 80% споживачів надали перевагу сучасній "Лікарській" ковбасі, яка містила добавки і мала світлий колір, порівняно зі стандартною, що була виготовлена зі свинини, яловичини та молочних продуктів. Відбувається розвиток людства і змінюється вибір споживачів. Що означає виробляти шкідливі продукти? Тут постає питання ― а для кого вони виробляються? Я запитувала у технолога на одному з ковбасних виробництв, навіщо вони виробляють ковбасу з часником та іншими добавками другого сорту? А він сказав: тому що її купують!

Олена Сидоренко. Фото: фейсбук-сторінка Олени Сидоренко 

 Будь-яка натуральна добавка дорожча за штучну

—   Чи можна обійтися без додавання смакових підсилювачів, емульгаторів та консервантів?

Можна, але тоді повинна бути інша якість сировини. Додані структуроутворювачі, емульгатори бувають різні. У першу чергу, для продукції харчової промисловості є жорсткі вимоги щодо того, аби вона була безпечною в сенсі можливих отруєнь, наприклад, ботулізму, сальмонельозу тощо. Інші добавки ― штучні барвники, ароматизатори ― це вже вибір споживача та, звісно, ціновий фактор. Усі ці безалкогольні напої, які стоять рядами і ріжуть око своїми кольорами ― їх купують! Саме тому їх виробляють. Це суто наш вибір, і так буде завжди. Будь-яка натуральна добавка дорожча за штучну. Але якого б ми виробника не взяли, є асортиментна лінійка ― від дорогих продуктів з натуральними добавками до більш дешевих. Це реалії. І все залежатиме від того, наскільки добре країна розвинута економічно. Таким і буде вибір споживача.

—   Ваш прогноз ― чи готуватимуть майбутні покоління українців традиційні страви, а чи віддаватимуть перевагу суші, піці та "мівіні"?

Обов’язково готуватимуть. Це те, що передається з покоління в покоління ― як приготувати борщ та голубці, а ще ми збагачуємося різноманітною європейською кухнею. Можуть бути прекрасні суші, приготовлені вдома, і наші господині це роблять. А також це виготовляють крафтові виробники. Ми, українці, можемо робити все. Тому прогноз такий: будуть і якісні напівфабрикати, і домашня кухня, вони співіснуватимуть разом. А також в Україні буде розвиватися ремісниче, тобто крафтове, виробництво та агропромисловий сектор.

Останні новини
До трьох голодоморів ХХ століття в Україні голоду не було — Кабачій
До трьох голодоморів ХХ століття в Україні голоду не було — Кабачій
Висвітлення Чорнобильської трагедії, правда про Голодомор та політична агітація з парламенту: історія Українського Радіо у 80-90-х
Висвітлення Чорнобильської трагедії, правда про Голодомор та політична агітація з парламенту: історія Українського Радіо у 80-90-х
Олег Скрипка на Радіо Промінь ексклюзивно представив два релізи
Олег Скрипка на Радіо Промінь ексклюзивно представив два релізи
Клименко: "Бюджет більше тиловий, ніж військовий"
Клименко: "Бюджет більше тиловий, ніж військовий"
Радіодиктант, "Колос" та "Від суботи до суботи": культові програми Українського Радіо
Радіодиктант, "Колос" та "Від суботи до суботи": культові програми Українського Радіо
Новини по темі
До трьох голодоморів ХХ століття в Україні голоду не було — Кабачій
"МСЕК існують": куди звертатися для отримання статусу особи з інвалідністю в час реформи? Коментує експертка
У нинішній редакції бюджету-2025 соціальні виплати та зарплати військовослужбовців заморожені ― Гончаренко
"Носив вишиванку та розмовляв українською": історія засновника музею дисидентів у Донецьку "Смолоскип"
"За два тижні до обміну я знепритомнів на перевірці". Повне інтерв'ю Максима Буткевича