Поступово, через 2-3 роки — що (не) так із законопроєктами про солодкі газовані напої

Поступово, через 2-3 роки — що (не) так із законопроєктами про солодкі газовані напої

У Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти №9032-1 і №9033-1, в яких пропонують ввести акцизний податок на солодкі газовані напої. Один вносить зміни до Податкового кодексу на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин. При цьому встановлюється ставка податку у розмірі 0,1 євро на 1 літр напою, а це близько 4 грн. Другий визначає, що половина виручених коштів спрямовується на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Основною метою зазначається зменшення кількості українців, які регулярно вживають солодкі напої. Але чи вийде в такий спосіб вирішити питання щодо надмірного вживання цукру в Україні? Дієтологиня Оксана Скиталінська підтримує повну відмову від солодких газованих напоїв і вважає, що "що б туди не додавали, все це є дуже шкідливим, бо порушує обмін речовин, провокує переїдання, порушує центри насичення". Зазначає, що за останні 50 років кількість споживаного цукру збільшилась в десятки разів. У 1800-му році у Франції вживали 600 грамів чистого цукру в рік. В Україні цифра станом на 2019 рік становить 39 кг. В свою чергу економіст Борис Кушнірук вважає, що ці законопроєкти точно не на часі, бо "виробники й інвестори мають мати прогнозовану ситуацію" в країні, де триває війна і встигнути переналаштувати свої виробничі потужності.

0:00 0:00
10
1x

Фото: agronews.ua 

Все в солодких газованих напоях шкідливе

В газовані напої додають або цукор, або синтетичні підсолоджувачі, або глюкозно-фруктозний сироп, що є вкрай небезпечним (фруктоза діабетикам категорично не дозволена, вона спричиняє ожиріння печінки). Бувають змішані газовані напої. "Але що б туди не додавали, все це є дуже шкідливим, бо порушує обмін речовин, провокує переїдання, порушує центри насичення", — каже Оксана Скиталінська. І сюди вже підтягуються різні ускладнення і болячки. Натуральний замінник цукру еритритол, який люблять рекламувати, як зовсім не шкідливий, утворює тромби, а аспартам, який додають в жувальні гумки і різноманітні батончики, порушує мікрофлору кишечника, звертає нашу увагу лікарка.

Багато цукру — багато хвороб

Чистого концентрованого цукру зараз дуже багато: він міститься в інших продуктах. В 250 мл склянці солодкого газованого напою може бути 10 повних чайних ложок цукру, каже дієтологиня. При цьому вуглекислий газ забирає відчуття приторності, солодкості, кислинка — а це лимонна кислота — забирає солодкість. "І це несе катастрофічні наслідки, бо прискорюється потрапляння цукру в кров. Люди зараз перебувають у стресі, мало рухаються. Цукор перетворюється на жир, він потрапляє в печінку, підшлункову залозу і під шкіру, впливає на нейрокогнітивні функції організму. Погіршується при цьому короткочасна пам"ять, пам"ять зокрема, зростає ризик нейродегенеративних захворювань і хвороби Альцгеймера. Цукор підвищує рівень інсуліну, що провокує запальні процеси в організмі: розвиваються онко- і серцево-судинні порушення, мутації, інсулінорезистентність, цукровий діабет, ожиріння, гіпертонія. Людям притаманний низький імунітет, порушується зір, погіршується робота мозку". 

Вода звичайна, кава, чай і цілими фрукти та ягоди… Чим замінити солодкі газовані напої

Альтернативою солодким газованим напоям Оксана Скиталінська називає чисту воду. Також можуть бути некалорійні солодкі і несолодкі кава та звичайний чай. "Все солодке споживайте із клітковини: цілий фрукт та ягоди". 

В дію ці законопроєкти треба вводити через 2-3 роки

Економіст Борис Кушнірук вважає, що ці законопроєкти, які зареєстровані у Верховній Раді, зараз "точно не на часі. Сама проблема існує, але такі речі не можна робити із сьогодні на завтра. Це зав'язано на інвесторів, які заходили в Україну". Каже економіст, що це має бути довгострокова стратегія з точки зору пропагування здорового харчування. Якщо і ухвалювати ці законопроєкти зараз, то їхня дія "може бути введена через 2-3 роки. Ви можете зараз їх ухвалити, але ввести в дію пізніше, щоб інвестори подумали, як замінити виробництво, не використовуючи саме ці види напоїв. Треба бути відповідальними щодо часу впровадження, щоби зупиняти або оновлювати виробництво, переналаштувати його на нові напрямки. Виробники й інвестори мають мати прогнозовану ситуацію", — резюмував економіст Борис Кушнірук