Ціни зростуть до Великодня ще на 5-10%

Ціни зростуть до Великодня ще на 5-10%

Щороку перед Великоднем в Україні традиційно зростають ціни на продукти. Аби спекти 3-4 паски, доведеться викласти 236 грн, каже аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка. Він також попереджає, що ціни на яйця можуть зрости ще на 10%. А от що стосується борошна та деяких молочних продуктів, то ціни навіть трохи впали.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Укрінформ

Ціна зросте на 5-10%, але зниження після свят вже не буде

Останні кілька тижнів ми спостерігаємо традиційне сезонне зростання ціни на м'ясо, каже Максим Гопка і зауважує, що завжди за два тижні до Великодня активізовувався ринок. Але цьогоріч він активізувався майже за місяць. 

Якщо взяти за приклад базовий святковий набір, то ціни на випікання паски цьогоріч:

Курага, родзинки, чорнослив: зростання ціни від 20 до 30%.

Цукор зріс від 25 до 29%. 

Борошно в ціні не змінилося. 

Масло вершкове і молоко зросло до 10%. 

Яйця — ціна зросла вдвічі. Можуть зрости до 10%. 

Молочні продукти — діапазон цін різний. 

То ж для випікання 3-4 пасок потрібно витратити мінімум 236 грн.

"Найпопулярнішою є свинина, яка стабільно тримає попит серед переробників перед святами. Ціна до Великодня може зрости ще на 5-10%. А от стрімкого зниження цін після свят ми не побачимо. Травень завжди був початком збільшення літнього попиту на м'ясо". 

Нині ціни на м'ясо на рівні:

Свинячий ошийок — від 189 грн до 220. 

Свиняча лопатка — від 165 до 179 грн. 

Грудинка — 169-171 грн. 

Сало за рік зросло на 13 %, на нього ми мали великий стрибок ціни восени. 

Зменшення імпорту, скорочення поголів'я, здорожчання собівартості виробництва (корми, вітаміни) 

Через зменшення імпорту продукції зросла і ціна на м'ясо, переконаний експерт. "Сезонно перед великими святами завжди зростав імпорт м'яса. Раніше активно імпортували щомісяця 1500-3000 тонн. Зараз ми імпортуємо 500-700 тонн. На внутрішньому ринку свинина сьогодні є дешевшою, ніж на тих ринках, які ми імпортували раніше. Незважаючи на скорочення поголів'я під час війни на 14% з минулої осені, переробники намагаються забезпечити заздалегідь продукцією покупців м'яса". Каже Максим Гопка, що багато великих комплексів та підприємств базувалося в південному та східному регіоні. Ті підприємства, які пережили обстріли, намагаються відновлюватися. Серед причин зростання ціни на м'ясо експерт також називає і зростання собівартості виробництва. "Будемо фіксувати зростання ціни на головні кормові компоненти. Багато чого імпортується з-за кордону. Витрати на логістику зросли також. А це все впливає на собівартість виробництва". Ціна залежить і від точки, де ви купуєте м'ясо: чи на ринку, чи в магазині.