Фото: Укрінформ
Ціна зросте на 5-10%, але зниження після свят вже не буде
Останні кілька тижнів ми спостерігаємо традиційне сезонне зростання ціни на м'ясо, каже Максим Гопка і зауважує, що завжди за два тижні до Великодня активізовувався ринок. Але цьогоріч він активізувався майже за місяць.
Якщо взяти за приклад базовий святковий набір, то ціни на випікання паски цьогоріч:
Курага, родзинки, чорнослив: зростання ціни від 20 до 30%.
Цукор зріс від 25 до 29%.
Борошно в ціні не змінилося.
Масло вершкове і молоко зросло до 10%.
Яйця — ціна зросла вдвічі. Можуть зрости до 10%.
Молочні продукти — діапазон цін різний.
То ж для випікання 3-4 пасок потрібно витратити мінімум 236 грн.
"Найпопулярнішою є свинина, яка стабільно тримає попит серед переробників перед святами. Ціна до Великодня може зрости ще на 5-10%. А от стрімкого зниження цін після свят ми не побачимо. Травень завжди був початком збільшення літнього попиту на м'ясо".
Нині ціни на м'ясо на рівні:
Свинячий ошийок — від 189 грн до 220.
Свиняча лопатка — від 165 до 179 грн.
Грудинка — 169-171 грн.
Сало за рік зросло на 13 %, на нього ми мали великий стрибок ціни восени.
Зменшення імпорту, скорочення поголів'я, здорожчання собівартості виробництва (корми, вітаміни)
Через зменшення імпорту продукції зросла і ціна на м'ясо, переконаний експерт. "Сезонно перед великими святами завжди зростав імпорт м'яса. Раніше активно імпортували щомісяця 1500-3000 тонн. Зараз ми імпортуємо 500-700 тонн. На внутрішньому ринку свинина сьогодні є дешевшою, ніж на тих ринках, які ми імпортували раніше. Незважаючи на скорочення поголів'я під час війни на 14% з минулої осені, переробники намагаються забезпечити заздалегідь продукцією покупців м'яса". Каже Максим Гопка, що багато великих комплексів та підприємств базувалося в південному та східному регіоні. Ті підприємства, які пережили обстріли, намагаються відновлюватися. Серед причин зростання ціни на м'ясо експерт також називає і зростання собівартості виробництва. "Будемо фіксувати зростання ціни на головні кормові компоненти. Багато чого імпортується з-за кордону. Витрати на логістику зросли також. А це все впливає на собівартість виробництва". Ціна залежить і від точки, де ви купуєте м'ясо: чи на ринку, чи в магазині.