"Українці живуть на культурних скарбах і не знають про це, адже нам нав’язали культурну безпорадність" — Олег Скрипка

"Українці живуть на культурних скарбах і не знають про це, адже нам нав’язали культурну безпорадність" — Олег Скрипка

Цьогоріч українці святкували 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди. Користуючись нагодою, радіо Культура поспілкувалося з музикантом Олегом Скрипкою про батьківщину видатного філософа — село Чорнухи на Полтавщині, як бути українцем за вибором, а не походженням, та чому Сковорода так любив вино.

0:00 0:00
10
1x

"Сковорода, можна сказати, є моїм земляком — мій батько з Полтавщини. Для мене ця місцевість є ключовою у світогляді, тому що я не народився в Україні, вчився в школі не в Україні і не вчив українську мову. Я вчився в Мурманській області в Росії і мене привозили в Україну на літо саме на Полтавщину. І потім, коли я вчився в КПІ в Києві, я теж їздив туди. 

В Чорнухах на Полтавщині був книжковий магазин, а нам на літо давали завдання — читати книжки. В 1990-ті та 2000-ні роки в Києві не можна було знайти україномовної літератури, але з якогось дива в Радянському Союзі в Чорнухах не було книжок російською мовою, лише українською. Я українську не вчив і не знав, адже в школі вчив російську. Тому я вивчав українську мову по книжках Чернишевського "Що робити?", купленому на батьківщині Сковороди", — розповів Олег Скрипка.

Він додав, що визначити себе як українця в дорослому віці йому допомогли саме подорожі на малу батьківщину Сковороди у дитинстві: "Мене завозили малим на Полтавщину. Я тоді ще не знав, що є Україна, є українська мова, просто так розмовляли в моєму селі мої родичі, тому я автоматично переходив на цю мову. Коли вертався в школу, то розмовляв українською мовою в 1-3 класах і мене називали "хохол". Потім я відповідно з’ясував для себе, що українці — це інший народ, а українська — інша мова. І коли я в Мурманській області отримав радянський паспорт, там була графа "національність". Я собі записав "українець", хоча мама в мене росіянка. Я — українець не за походженням, а за вибором".

Також, як з’ясувалось під час розмови, Олег Скрипка, як і Григорій Сковорода — поціновувач вина та має власне виробництво цього напою: "Моє виробництво знаходиться на Закарпатті, в Берегівському районі. У виноградному сенсі це є Токайський регіон. Тому я в принципі вирощую токайські вина".

Як відомо, Сковорода полюбляв пити вино із пармезаном і, за словами Олега Скрипки, це дуже хороше поєднання: "Якщо вина з натуральних виноградних цукрів — солодкі, напівсолодкі — з пармезаном буде ідеально, тому що він має насичений приємний смак. Пармезан дуже добре комбінується із насиченим солодким вином". 

"Ми, українці, маємо дуже специфічну ситуацію: ми живемо на культурних скарбах і не знаємо про них та не користуємося ними. Плюс нам нав'язали таку собі культурну безпорадність. По-перше, обов’язково знати свою історію, адже це те саме, що в нас в банку лежить дуже серйозний депозит, а ми не можемо ним користуватися, тому що ми просто про нього не знаємо. А по-друге, на мою думку, виноробство та винна філософія — це ознака культурної нації. Сковорода, бароко і просвітництво так полюбляли вина, тому що в нас дозріває виноград і вино було дешевше виробляти. В нас монополістом в цій справі була Києво-Печерська Лавра, а всі південні схили Дніпра були засаджені виноградом. Українці споживали вино і це добре, адже воно не призводить до стадії "орків". Напившись вина, ти не будеш виймати штахетину з паркана і з'ясовувати стосунки", — підсумував Скрипка.

Фото: інстаграм Олега Скрипки

Останні новини
Анатолій Табаченко: "Якби Українське Радіо мало аромат, то це був би аромат чорнобривців"
Анатолій Табаченко: "Якби Українське Радіо мало аромат, то це був би аромат чорнобривців"
"Ми повинні зробити все, щоб наступного року війна закінчилась". Ексклюзивне інтерв'ю президента Зеленського
"Ми повинні зробити все, щоб наступного року війна закінчилась". Ексклюзивне інтерв'ю президента Зеленського
Промінь рекомендує: Аліна Савчук з треком "Коли я без тебе"
Промінь рекомендує: Аліна Савчук з треком "Коли я без тебе"
Євгенія Вірлич: "Для мене 24-25 лютого 2022 року закінчились всі "хороші" росіяни на світі"
Євгенія Вірлич: "Для мене 24-25 лютого 2022 року закінчились всі "хороші" росіяни на світі"
Від стримування ворога на Курахівському напрямку залежить наступ на Покровськ — Тимочко
Від стримування ворога на Курахівському напрямку залежить наступ на Покровськ — Тимочко
Новини по темі
Радіотеатр: традиція, закладена Українським Радіо у 30-х роках минулого століття
Рейган на зустрічі з Горбачовим цитував "Український вісник". Кендзьор про створення легендарного самвидаву
Дуже важливо, що пам’ятання про загиблих відбувається вже під час війни ― Стичинський
Зробити театр масок було моєю університетською мрією — режисер Давид Петросян про виставу "Слуга двох панів"
"Король Артур ― це кожен із нас". Анна Гадецька і Рок Фаргас про прем'єру semi-опери