Наша кореспондентка розповіла про трагічну подію та правила безпеки на воді у воєнний час. "Вчора на одному з пляжів курорту Затока, у прибережних водах, від підриву невідомого пристрою загинуло двоє і поранено одну людину, як свідчить офіційна інформація. Це сталося на базі відпочинку "Рута". За попередніми даними, група чоловіків, нехтуючи попереджувальними знаками, влаштували відпочинок з купанням на одному з пляжів. У мережі з’явилося відео події, що підтверджує ці дані: видно, що люди спокійно відпочивають, а деякі плавають у морі. Далі стався вибух, і це не вперше, на жаль. Дуже сподіваюся, що востаннє. Але одесити і гості, що опиняються на узбережжі моря, часто нехтують правилами, незважаючи на попереджувальні знаки, і продовжують засмагати і купатися в морі. На місці події працює слідчо-оперативна група".
Журналістка також повідомила важливу позитивну новину: "Перше судно, що було зафрахтоване світовою продовольчою програмою ООН, має вирушити з вантажем 23 тисячі тонн пшениці для жителів Ефіопії, яка вже другий рік поспіль потерпає від рекордної посухи та збройного протистояння".
Про ринки Одеси в умовах повномасштабної війни
"Розглянемо для прикладу три ринки ― найстарший, наймолодший та найпопулярніший. Найстаріший ринок Одеси, що розташований в самому центрі міста, має назву "Новий", як це не парадоксально. Його формування почалося ще у 1812 році на території тодішньої Херсонської площі. Наймолодшому ринку Одеси, що називається "Початок", лише 11 років. Він розташований у найбільшому житловому районі міста ― селищі Котовському. І нарешті найпопулярніший ринок Одеси ― "Привоз", якому цьогоріч виповнюється 195 років. На всіх ринках є продукція, є продавці й покупці, на перший погляд, нічого не змінилося. Але прискіпливі одеські господині, які "роблять базар" роками, а разом із ними експерти, помічають зміни за останні півроку. І це навіть не підвищення цін, до якого ми звикли і вже не дивуємось, що такі самі помідори торік у середині серпня коштували 15 грн, а нині ― 40 грн і вище. Найпомітніші зміни ― в асортименті риби, бо асортимент м’ясної та молочної продукції залишається таким, як і до повномасштабної війни. А ось правдивої чорноморської тюлечки та бичка ви на ринках Одеси сьогодні не знайдете. Також немає камбали та глосиків. Наші кореспонденти на власні очі побачили, що асортимент у рибному ряді зменшився, а ціни зросли. Рибалки майже не привозять морські вилови, оскільки узбережжя заміновано і вилов риби заборонено, як і вихід на човнах у море. Як розповіла продавчиня Альона, бичок та глоську ловлять з берега на вудку, мало карася, немає камбали. Привозять дуже мало, десь 5-6 кілограмів бичка, трохи ставридки, трохи саргана. Продавчиня Марія розповіла, що раніше продавала чорноморську тюлечку, яка для одеситів завжди була ніби хліб, та зараз її немає. Покупці набридають, просять чорноморку, а на пояснення, що судна в море не випускають, кажуть: "Ми розуміємо, але все одно її хочемо". Продавчиня Ольга, яка торгує річковою рибою, розповіла, що її привозять з Черкаської області та з півдня Одещини. Також є трохи кефалі, яку привозять з Вилкова".
Про екскурсії для переселенців
Відома журналістка та гастроекспертка Юлія Сущенко, яка створила віртуальний музей "Стара смачна Одеса", з початку літа разом із подругою водить екскурсії на "Привоз" для переселенців. І це не просто волонтерські безкоштовні екскурсії з розповідями про історію ринку ― одеситки вчать гостей міста "робити базар". Тобто знайомлять з продавцями, дегустують товар, розповідають, чим відрізняється роксоланівська картопля від іншої та як правильно вибрати оселедець, або що робити, якщо вас ошукали з вагою товару.
Юлія Сущенко прокоментувала ситуацію на "Привозі" так: "Морської риби стало набагато менше, ніж було. Є багато риби зі ставків ― коропи, судаки, соми, карасі, щуки і навіть осетри. Можна побачити трішки глоськи, але таке враження, що то розморожена риба. Якщо ви не дуже знаєтеся, продавець може всучити вам її за свіжу. Є також розморожені бички азовські, свіжих чорноморських бичків зараз практично немає. Вся кілька та тюлька також розморожена, балтійська, її продають солоною та свіжою. Якщо дуже скучили ― можна спробувати".
Один із покупців-любителів чорноморської тюлечки висловив таку думку: "Не знаю, чому баркаси не пускають. Якщо кораблі-зерновози пішли в море, то баркаси також можна пускати, вони ж не плавають так далеко…".
Про овочі та фрукти
Директор ринку "Початок" Олександр Воропаєв наголосив: дуже помітно, що зараз немає овочів з Херсона та Миколаєва. За його словами, традиційний "борщовий набір" одесити мали саме з тих південних регіонів, де фермерам сьогодні не до овочів. Багато херсонських та миколаївських фермерів змушені були покинути свої домівки та господарства, і сьогодні вони є не тільки покупцями на ринку ― їм пропонують розпочати свій власний бізнес за профілем, тобто торгувати овочами і фруктами. Є спеціальна програма, що допомагає тимчасовим переселенцям працевлаштуватися на ринку.
Загалом, продавці на "Привозі" налаштовані оптимістично, вірять у нашу перемогу і кажуть, що наступного року буде море риби, а ціни впадуть на 50 відсотків.
Фото: Суспільне