"Міністерство культури та інформаційної політики України розширило національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України, третина з яких має стосунок до Одеської області. Відповідний наказ підписав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. На своїй сторінці у ФБ він зазначив: "Таке велике поповнення переліку відбулося завдяки, по-перше, багатій українській культурі, по-друге, злагодженій та ефективній роботі новоствореної Експертної ради, яка впродовж двох тижнів проводила консультації з громадами та ініціативними групами, які подали номінаційні досьє до включення своєї живої спадщини до національного переліку. Консультації надалі тривають, і вже на наступному засіданні буде продовжено розгляд номінацій щодо можливого включення їх до національного переліку, який, можливо, поповниться ще на десяток елементів. Внесені до Національного переліку елементи нематеріальної культурної спадщини представляють практично всю Україну. І це дуже важливо, оскільки свідчить про незламність української культури та її життєздатність, незважаючи на всі намагання російського агресора знищити нашу ідентичність".
З повним переліком можна ознайомитися тут.
Директорка Одеського обласного центру Української культури Валентина Вітос розповіла, яким чином відбираються зразки до цих списків. "Рішення приймає громада, яка плекає свої традиції, проводить інвентаризацію, досліджує, вивчає певні традиції. Інколи до цього залучають експертів. Внесення цих елементів дасть можливість підвищити обізнаність про українську культуру. Адже перетинаються деякі культурні елементи в різних громадах. І це є поштовхом для розвитку та охорони таких традицій".
Біляївська юшка — це важлива частина культури споживання їжі в Одеській області. Її готують не щодня, а лише у неділю, і споживають виключно на обід або вечерю. Для її виготовлення люди мають знати місцевість і добре розумітися на різних видах риби. Адже в юшці має бути аж чотири види риби, з яких два мають бути жирними. Рецепт передається із покоління у покоління і є маркером місцевої ідентичності.
Валентина Вітос зауважила: "З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну дії окупантів дуже згубно впливають на навколишнє середовище, річки, водойми. Тому необхідно вносити такі страви як біляївську юшку до нематеріальної культурної спадщини. Ми можемо втратити наше природне середовище, з якого черпаємо не тільки красу, але й певні традиції харчування".
Також до списків нематеріальної спадщини внесли міліну, який побутує в селі Зоря з часів переселення болгар на цю територію. І зараз міліну випікають тут на великі свята: весілля і хрестини. Також такою стравою зустрічають гостей. За словами зорянців, міліна може зникнути з української культури лише тоді, як помре останній з них.
Нагадаємо, що Одесу можуть внести до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вже до кінця цього року. На початку червня Державна міністерка ФРН з питань культури та ЗМІ Клаудія Рот запевнила Одеську міську раду у підтримці і прагненні Одеси потрапити до списку ЮНЕСКО.
На фото — суха кладка