Яку вікову категорію школярів годуватимуть за новим меню
"Останній раз система шкільного харчування змінювалася понад 20 років тому. За ініціативою дружини Президента України Олени Зеленської започатковано було реформу шкільного харчування, яка стартувала ще у 2020 році.
Основними є нові норми, новий порядок організації харчування у закладах освіти, які були затверджені постановою Кабінету Міністрів України 24 березня 2021 року за №305.
Це оновлене меню є розрахованим на 4 тижні та розроблене, враховуючи сезонність страв. Вибір налічує понад 160 страв, поміж яких традиційні українські, популярні страви та безглютенові позиції", — розповіла Галина Провізіон.
За словами головної спеціалістки відділу методології, оновлене меню планували запровадити з 1 вересня 2021 року, що було зроблено частково. Надалі було запроваджено перехідний період. Вчора, по завершенню канікул, діти повернулися до шкіл. Усі, без винятку школи, повинні були погодити меню згідно з постановою №305 або ж використовувати меню, запропоноване Міністерством охорони здоров’я. Нове меню має враховувати особливі дієтологічні потреби, сезонність, наявність харчових продуктів, згідно з сезоном, розмір порцій для різних вікових категорій учнів, а також відповідати вимогам санітарного законодавства та харчовим нормам, бути смачним та різноманітним.
Чим годуватимуть школярів тепер, згідно з новим меню
"У стравах обмежать кількість солі, цукру, жирів рослинного та тваринного походження, а також соків із додаванням підсолоджувачів та цукру. У меню не повинні бути ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви. Виключені мають бути також кондитерські вироби, оскільки до їхнього складу входять у значному розмірі сіль, цукор, консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.
Орієнтовно 75% харчових продуктів у шкільних їдальнях мають бути рослинного походження. Планується поступове зниження кількості солі до 1 -1,5 г на одне приймання, вживати дозволено лише йодовану сіль для приготування їжі. Зменшення цукру має бути вдвічі — до 7,5 г на одне приймання.
Картоплю, як окрему страву, можна буде запропонувати не більше одного разу на тиждень, у випадку п’ятиденного перебування дітей у школі, а умови одноразового харчування. Кількість хліба має бути зменшено вдвічі, а перевага надаватиметься цілозерновому, з високим вмістом клітковини, з додаванням висівок та з обмеженим вмістом солі.
Натомість кількість овочів та фруктів має бути збільшено. На гарнір дітям пропонуватимуть зернові, бобові та злакові. Планують збільшити кількість молока та молочнокислих продуктів, м’яса та риби. При одноразовому харчуванні — не менше двох порцій м’яса, перевага надаватиметься птиці бе шкіри та кісток. При виборі риби, перевагу надаватимуть філе морської риби", — розповіла фахівчиня Держпродспоживслужби.
Галина Провізіон стверджує, що реформу впроваджуватимуть поступово, а зміни в дитячому харчуванні варто розпочинати з сімейного меню, та прагнути до формування принципів здорового харчування з дитинства.
Про те, чи можуть батьки контролювати дотримання нових харчових вимог
"Попри те, що згідно з карантинними вимогами, батьків до школи, а тим паче у їдальню не пускають, вони є членами батьківського комітету, і можуть входити до складу бракеражної комісії (орган внутрішнього контролю за якістю продуктів харчування та страв, готових до видачі і споживання), яка може контролювати питання дотримання нових харчових норм у закладах освіти.
Якщо до складу певних страв і меню входять алергени, їхній перелік має бути наданий у вільному доступі батькам та дітям. Хтось із батьківського комітету може контролювати організацію питного режиму, та стан приготування страв, і розповідати про результати контролю іншим батькам на зборах.
Батьки повинні мати доступ до інформації.
Як сказала Владислава Магалецька: "Ця реформа є дуже важливою, адже її результати торкаються кожного з нас, через здоров’я наших дітей", — розповіла Галина Провізіон.
Фото: Фейсбук сторінка Віктора Ляшка