Які кавові напої є популярними серед українців
Зараз кава поширюється. Це вже не просто напій, щоб прокинутися. Хтось ходить в кав’ярні, щоб посмакувати, а хтось, щоб поспілкуватися з друзями і провести гарно вечір, а хтось лише, аби прокинутися. Тобто зараз кава стає більш культурою, а не просто напій, який випив і забув.
Серед кавових напоїв найбільш популярними зараз є капучіно, лате та фільтр-кава. Хто полюбляє більш молочні напої, найчастіше замовляє капучіно або лате. Той, хто хоче прокинутися, надає перевагу чорній каві з кофеїном і відповідно обирає американо, еспресо або фільтр-каву.
Зараз дуже розвивається тенденція кав'ярень третьої хвилі. Це більш сучасне направлення, яке спрямоване на каву як культуру, коли обсмажчики кави контактують саме з фермерами і беруть свої рецепти для обробки та вирощування кави. Відтак можна отримати різні смаки кави, її різну солодкість та кислотність.
Фото: pexels.com
Про різновиди кави без молока
Еспресо — це основний напій. Є такі його підвиди, як ристрето і лунга. Вони відрізняються тривалістю самого заварювання кави. Ристрето — більш концентрований напій, де є багато кислотності, мінералів та солей. А лунга — це те, що більше контактує з водою. Цей вид більш водянистий на смак, гіркий і з найбільшою концентрацією кофеїну. Еспресо — це золота середина.
Кав'ярні третьої хвилі не дуже полюбляють американо, тому що його розбавляють водою. Тому або краще пити чисте еспресо, або обрати якийсь інший спосіб приготування, як-то аеропрес, або ж фільтр-каву, яка є дуже хорошим аналогом американо і не є дуже насиченою. Цей напій не розбавляється водою, а вода повністю омиває каву під час приготування у крапельній кавоварці.
Фото: pexels.com
Які спеції можна додавати до кави без молока
Можна додавати корицю, мускатний горіх, тобто кому як до смаку. Ми зараз практикуємо, що до фільтр-кави додаємо фрукти або сухофрукти. Ми підбираємо смаковий букет самої кави і додаємо ті фрукти, які мають схожий букет.
Про цукор у каві
Коли кава має темну обсмажку, вона дуже різка на смак і гірка. Коли додають цукор, він гармонує з такою кавою, і напій може більше смакувати. Але коли кава більш м’яка та з фруктовим відтінком, то там є своя фруктова солодкість, наприклад, апельсинова, сливова чи грейпфрутова. Тому немає сенсу додавати туди цукор чи сироп. Загалом я рекомендую пити каву без цукру.
Про кавові напої з молоком
Найбільш поширеними є лате та капучино. Насамперед вони відрізняються об'ємом молока. Капучино — це більш кавовий напій, а лате — більш молочний напій. В капучино додається трішки більше піни, ніж в лате, і тому він виходить більш концентрований. Водночас лате як напій використовувався більш для дітей, його також могли робити на ристрето, аби був більший вміст кофеїну і він краще гармонував з молоком.
Для приготування капучино та лате ми використовуємо 12 гр меленої кави і на виході отримуємо десь 30 мл готової. Щодо молока, то на капучино ми використовуємо 220 мл молока, а на лате — 310 мл. Зверніть увагу, що в кав'ярнях об’єм вашої чашки капучино відштовхується не від кількості кави, а від кількості молока.
Фото: pexels.com
Мокачіно та мокка — це одне й те ж саме. Туди входять еспресо, шоколад та молоко. Раф-кава — це солодкий напій, в який за класичним рецептом додаються вершки, цукор та кава. Зараз є дуже багато різновидів, зокрема рожеві та лавандові рафи. Флет-вайт — це найбільш міцний молочний напій, в якій входить дві порції еспресо і об'ємом він виходить, як капучино. Фактично це капучино з подвійним еспресо.
Як приготувати смачну каву вдома
Зараз дуже багато крапельних кавоварок, які продаються, і просто можна купити фільтр, замовити мелену каву і приготувати вдома смачний напій. Щоб приготувати фільтр-каву, потрібно взяти 60 гр кави на 1 літр води.
Щоб приготувати вдома щось схоже на капучино чи лате, можна в чашці заварити і настояти каву, щоб вона стала міцною, і електронним вінчиком просто збити холодне або підігріте молоко.
Фото: pexels.com
Скільки кави рекомендовано вживати і чи корисно це
Кава — це напій, який, з одного боку, є корисним, тому що у каві є багато антиоксидантів, і це допомагає у боротьбі з вільними радикалами, які шкодять здоров’ю. Крім того, у каві є різноманітні вітаміни. Кава є також стимулюючою та тонізуючою для людей, яким потрібно зранку набратися сил та енергії. Але є багато "але". Якщо людина здорова і в неї немає проблем з тиском, то вона можете випивати три чашки кави, якщо це жінка, або чотири чашки, якщо це чоловік. Водночас у каву молоко додають для того, щоб трошки знизити дію кофеїну на організм, зробити напій більш м’якшим та смачнішим, а також зменшити вплив на судини. Але якщо у людини є непереносимість лактози, то потім можуть бути питання з кишківником. Тому треба дивитися по самопочуттю.
Щодо калорійності, якщо пити просто чорну каву і без молока, то це лише дві калорії. При цьому кава навіть прискорює обмін речовин у людей, якщо її не забагато. У свою чергу калорійськість лате об’ємом 250 мл з молоком — 160 калорій, але якщо додати дві ложки цукру — 200 калорій. І якщо людина випиває чотири чашки кави з молоком за день, то це може призвести до зайвих кілограмів.
Крім того, людям, у яких є проблеми з кишківником чи є виразка шлунку, не можна пити каву, тому що кава стимулює вироблення шлункового соку у великій кількості. Загалом навіть не рекомендують пити зранку каву натщесерце, а краще після сніданку. Кава також має сечогінний ефект, тому рекомендують з чашкою кави випивати дві склянки води.
Фото: Українське радіо