Для покращення харчування школярів треба позбавити їх можливості купувати нездорову їжу — дієтологиня

Для покращення харчування школярів треба позбавити їх можливості купувати нездорову їжу — дієтологиня

З 1 вересня цього року в школах мали запровадити нове меню для учнів із 160 страв із більш корисним та збалансованим раціоном. Про це повідомляла пресслужба Офісу Президента України. Разом з тим, як свідчить дослідження дитячого фонду ООН Unicef, хоча 53% школярів харчуються в школі щодня, діти, як і раніше, часто віддають перевагу не дуже корисній їжі. Як виправити цю ситуацію і чи може здорова їжа бути смачною, Українське радіо дізнавалось в дитячої дієтологині Анни Бойко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Звички харчування формуються в сім'ї. Більше того, стандарти харчування, які дитина для себе визначає — набір продуктів, порцію, час, коли вона їсть — формуються до двох років. Останні дослідження в дитячому харчуванні стверджують, що якщо дитина до двох років в сім'ї познайомилась з якомога ширшим раціоном, то з цим багажем вона піде далі", — розповіла Анна Бойко. 

Разом з тим, як зауважила дієтологиня, харчові смаки формуються впродовж життя, тож їх можна міняти: "До двох років — це чутливий період в житті дитини, потрібний для того, щоб пробувати їжу, експериментувати, вибирати нові страви, форми й кольори. Після двох років вже є ефект вимкненого рубильника, коли дитина не готова пробувати нове, бо її мозок зайнятий зовсім іншими справами". 

"Сформовані до двох років смаки можна буде змінити, скоріш за все, аж в дорослому віці, коли людина перестане боятися їжі, почуватиметься в безпеці, адже в дитинстві вона залежить від дорослих, які поряд. Як показує практика, звичайні принципи здорового життя, які батьки вкладають своїм дітям, дають свої плоди в дорослому віці", — пояснила експертка. 

Відповідно до дослідження Unicef, улюбленими стравами дітей на сніданках і обідах в шкільних їдальнях є випічка та здоба (14%), картопляне пюре (13%), м’ясні страви, крім котлет (12%), котлети (19%). А не подобаються малюкам та підліткам найчастіше каші (24%), супи (16%) та овочі (9%). 

"Діти надають перевагу тому, чого надзвичайно багато в їхньому раціоні і воно є швидкодоступним. На кожному кроці ми бачимо багато випічки, печива, солодкого. Також надзвичайно часто тренуються рецептори саме солодкого, тоді як інші — кислого, гіркого, солоного та високобілкової їжі — не тренуються", — зазначила дієтологиня. 

Незбалансоване харчування, як пояснила вона далі, призводить до того, що дитина отримує багато вуглеводів: "Різко піднімається рівень глюкози в крові, який згодом точно так само різко падає. Дитині треба “підзарядитися” і дитина знову йде по випічку, печиво, солодке, мучне. А каші, овочі —- це як трава, якщо порівняти з добавками, підсилювачами смаків, розпушувачами здоби, яка є в доступі всюди". 

Проте Анна Бойко налаштована оптимістично та переконана, що поєднати корисне і смачне в шкільній їдальні можливо: "Слід додавати природні спеції та приправи, таким чином забарвлюючи їжу не лише на смак, але й кольорами. Діти, коли звикають до білого чи жовтого кольору на тарілці, відчувають, що це безпечно їсти щодня, бо це знайомо. Також працювати з харчовими звичками треба й вдома, адже сімейні трапези є важливими".

Наостанок експертка торкнулась й питання того, чи варто дозволяти дітям купувати їжу самостійно, коли вони перебувають на навчанні. За даними Unicef, 1% дітей купує в шкільний час на перекус сухофрукти, 16% — горішки, 58% — кондитерські вироби без крему, 31% — цукерки, 46% — морозиво, 33% — газовані солодкі напої, 46% — шоколад та батончики, 36% — снеки, попкорн та чіпси й 19% — свіжі фрукти. 

"Нездорова їжа — це дуже серйозна спокуса, адже вона має яскраві смаки, те, що нам дає емоції. Тому в школі перш за все треба покращувати не раціон, бо він досить непоганий. Треба прибрати спокусу — можливість купувати їжу. Й думаю, що це буде наступний крок в дитячому харчуванні", — резюмувала Анна Бойко.  

Фото: BBC

Останні новини
Зірки зійшлися: Zelenooka та Після Дощу представили спільний трек "З чистого листа"
Зірки зійшлися: Zelenooka та Після Дощу представили спільний трек "З чистого листа"
Україна відновить енергосистему досить швидко — Оржель
Україна відновить енергосистему досить швидко — Оржель
Заяв буде багато, а рішень обмаль — Олещук про саміт G20
Заяв буде багато, а рішень обмаль — Олещук про саміт G20
Інтерес Заходу до відновлення польотів в Україні є, але все залежить від війни — Шевченко
Інтерес Заходу до відновлення польотів в Україні є, але все залежить від війни — Шевченко
  "Київська перепічка" від Ірми Вітовської ексклюзивно для Радіо Культура
"Київська перепічка" від Ірми Вітовської ексклюзивно для Радіо Культура
Новини по темі
"Висушуватимемо" Росію. Комбат Федоренко про зняття Штатами далекобійних обмежень для України
Призер Дитячого Євробачення Артем Котенко є уродженцем прифронтової Сумщини — Скибінська
Радіотеатр: традиція, закладена Українським Радіо у 30-х роках минулого століття
Цього сезону фермери нарешті почали заробляти ― Лариса Гук про підсумки посівної
Хіти Івасюка, "Океану Ельзи" та радіотеатру: все про унікальні фондові записи Будинку звукозапису