Про запобігання спалахів інфекцій
Цього навчального року резонансним було масове отруєння дітей у школі Хмельницького, де постраждала майже сотня учнів. У закладі виявили золотистий стафілокок, і причиною отруєння назвали порушення гігієнічних та санітарно-епідемічних норм.
На думку Євгенії Менжуліної, до невтішної ситуації призвела відсутність контролю і зокрема санітарно-епідеміологічних станцій. На сьогодні в Україні немає системи санітарного нагляду за населенням, як дорослим, так і дитячим. Тому спостерігають каскади отруєнь у школах і садочках.
В Україні немає і контролю якості лікування у медичних закладах. Кожен лікувальний заклад сам вирішує, як і коли він проходить перевірку, сам запрошує певних спеціалістів. Якщо головний лікар розуміє наслідки, які можуть статися, він чесно пройде цю перевірку. Якщо це маленька приватна клініка, яка тримає один-два косметологічні кабінети, то висока ймовірність порушень.
Керівник має розуміти, що ціною отруєння може бути смерть людини чи дитини. Особливо для дітей першого-другого класів небезпечне гостре інфекційне захворювання сальмонельоз. У дитини він може викликати фатальні наслідки або призвести до серйозних порушень із травною системою. Носіями інфекції можуть бути і діти, і дорослі, зокрема кухарі харчоблоків, але вони можуть про це не здогадуватися.
Щоб запобігти отруєнням і спалахам інфекцій, потрібно регулярно перевіряти поверхні у шкільних харчоблоках і їдальнях, а також людей, які працюють із продуктами харчування. Для профілактики варто перевіряти і самих дітей. Йдеться про медичну комісію перед навчальним роком, яку мають проходити школярі. Однак 90% дітей проходять комісію поверхово, без здачі аналізів і мазків.
Про золотистий стафілокок
Золотистий стафілокок витримує температуру до 150 градусів, не гине в етиловому спирті, виживає у розчині хлориду.
Якщо виявили золотистий стафілокок, обов’язково потрібно перевірити всіх працівників закладу. Усіх дітей перевірити неможливо, і цього не варто робити. Фактично усі люди є носіями стафілококу, але виділяти і поширювати цю інфекцію може людина, у якої є велика концентрація цих мікробів в організмі.
Після виявлення інфекції заклад зачиняють на масштабне очищення, яке проводить служба дезінфекції шляхом спеціальної обробки. Після цього до робочого місця допускають працівників, які не мають у своїх аналізах стафілококу. Ті, які мають, повинні пролікуватися, повторно здати аналізи і лише потім можуть виходити на робоче місце.
Про профілактику стафілококу
Щоб убезпечити себе від гострих інфекційних захворювань, насамперед треба дотримуватися норм гігієни. Якщо у дитини ГРВІ, треба звернутися до педіатра чи сімейного лікаря і зробити аналіз на міклофлору.
Фото: pixabay.com