Що найбільше впливає на ціну холодильника?
Від кольору, розміру, функцій холодильника залежить і ціна. Бувають від 50-ти сантиметрів до понад 100 сантиметрів завширшки; однокамерні, двокамерні, трикамерні – всі ці аспекти і формують цінову політику.
Звичайний і вбудований холодильники: в чому різниця?
Обидва види холодильників виконують однакову роботу. Однак, вбудовані підходять більше тим, хто хоче вписати його до свого дизайну інтер’єру. Такі прилади дорожчі за рахунок того, що матеріал, з якого вони вироблені – інший. Стінки вбудованого холодильника набагато тонші і потрібно холод утримувати всередині.
Де правильно ставити холодильник?
Правильне розміщення холодильника – дуже важливе. Є певні температурні показники, за якими він повинен стояти: від 10 до 40 градусів за Цельсієм. В компресорі масло працює за певних температурних умов. Тому, не рекомендовано ставити його на літню кухню або під прямі сонячні промені. Якщо температура буде нижчою за 10 градусів, то мастило, яке є в компресорі, почне працювати по-іншому, двигун працюватиме на повну потужність і швидко зноситься. Також відстань від теплових елементів має становити не менше 20-30 сантиметрів. Не ставте холодильник впритул до стіни, залишайте 5-7 сантиметрів вільного місця.
Про систему розморожування холодильників
Є 2 системи розморожування: крапельна система старого типу і система No Frost. Зараз No Frost забирає 70% ринку, бо це дійсно зручно. Такі холодильники дійсно не потрібно розморожувати. Сама система випарника передбачає, що крижинки льоду не потрапляють до холодильної або морозильної камер. На крапельній системі нарост льоду є показником того, як часто треба розморожувати холодильник. Рекомендовано розморожувати хоча би 1 раз на рік. Але якщо крига стає товщою за 2 сантиметри, то варто розморожувати.
Про недоліки No Frost
Основним недоліком системи No Frost є те, що продукти швидко обвітрюються через великий потік подачі сухого повітря, яке забирає вологу продукту. Щоб запобігти цьому, потрібно користуватися харчовими контейнерами або в нульових хонах холодильника, де подача сухого повітря обмежена.
Чи потрібно звертати увагу на компресор холодильника?
Клас енергоефективності напряму залежить від компресора. Чим більше він інноваційний, тим більш економний. Є 2 види компресорів для споживачів: старт-стоп та інверторні. Компресори старт-стоп системи базуються на тому, що вмикаються на повну потужність, наганяють холоду і вимикаються. Інверторні ж холодильники працюють лінійно і в одному режимі без постійних зупинок. Вони більш довговічні.
Як отримати ідеальні кубики льоду?
Потрібно підготувати ідеальну сировину. Вода з-під крану не підходить. Краще обрати очищену і без газів, а також не мінеральну. Перш ніж заливати воду у форму, її необхідно кип'ятити. Під час нагрівання випаровуються бульбашки повітря, що значно підвищить рівень прозорості та чистоти льоду. Можна використовувати і воду з-під крану, але її потрібно очистити побутовим фільтром, а після того закип'ятити. Для досягнення максимального ефекту, процедуру можна повторити двічі. Ефекту прозорого льоду можна досягнути за допомогою солі: додати до чистої води, помістити до морозильної камери з низькою температурою замороження. Це — стовідсотковий спосіб отримати прозорий лід, але він матиме солонуватий присмак.
Щоб приготувати кольоровий лід використовуйте фруктові соки: вишневий, яблучний або апельсиновий. Залийте у форму сік і поставте до морозильної камери. Через кілька годин ви отримаєте незвичайний кольоровий лід, яким можна прикрасити будь-який напій.
Для приготування льоду можна використовувати пластикову ємність, яка йде в комплекті з холодильником. Силіконові форми коштують дорого, але їхні виробники не обмежуються формами: зірочки, сердечки, півмісяць та фрукти. Можна також придбати спеціальні пакети для льоду, які, також, бувають різних форм. Ефектний вигляд має лід із ягодами або шматочками фруктів всередині. Для оригінальності можна додати листочки м'яти.
Про енергоефективність холодильника
Загалом в Україні використовують 7 класів енергоефективності. А+++ має найбільшу енергоефективність, категорія D — найменшу. Загалом, холодильники на українському ринку використовують категорію А+ або А++. Загальна споживчість холодильника в середньому 200 кіловат на рік.
Чи варто звертати увагу на режими холодильників?
Є такий режим "Відпустка", коли холодильник переходить в мінімальний режим через те, що його не відкривають. Завдяки цьому компресор працює з меншою потужністю. Також є такі холодильники, які підключаються до WI-FI, щоб відстежувати хто і скільки разів вночі його відкриває. Є спеціальний додаток, через який можна керувати холодильником і побачити проблеми холодильника, так звана smart-діагностика.
Яка оптимальна температура має бути в холодильнику?
Оптимальна температура — це +2 градуси. В зоні свіжості завжди 0 градусів для більш тривалого зберігання. Щодо морозильних камер, то там температура може бути різною. Якщо це м'ясо, риба — до -26 градусів. Оптимальна температура — це від -12 до -18 градусів.
Про гігієну холодильника
Неприємний запах у холодильнику свідчить про те, що його потрібно помити. Рекомендовано мити спеціальними антибактеріальними засобами для холодильника. Ці антисептики знищуватимуть грибок від плісняви, яку лишають в холодильнику деякі продукти.
Як правильно розставляти продукти в холодильнику?
Розставляти продукти у холодильнику слід за категоріями — молочні продукти, м'ясо, риба, овочі та фрукти, готові страви — і кожну групу товарів зберігати окремо (не тільки у різних контейнерах, а й у різних ящиках, і на окремих полицях). Продукти, що будуть споживатися без попередньої теплової обробки, у жодному разі не мають знаходитись біля сирих м'яса, риби, овочів, фруктів, яєць. Також, не варто поєднувати сирі продукти із готовими стравами. Фрукти та овочі зберігайте в окремій тарі, оскільки вони прискорюють гниття одне одного. Молочна продукція дуже вразлива до сторонніх запахів, тому поміщайте м'який або твердий сир, масло в упаковку.
Як розподіляється температура в холодильнику?
Як правило, знижується температура у холодильнику згори донизу, що і зумовлює основний принцип схеми зберігання продуктів. Найхолодніше у холодильнику (від 0 до плюс трьох градусів) там, де плюсова камера торкається морозильної. У більшості сучасних агрегатів морозилка знаходиться знизу, тому на полицю над нею складаємо все, що швидко псується: молочні продукти, сирі м'ясо та рибу. І краще подалі від дверцят — чим ближче до них, тим у холодильнику тепліше, а, значить, продукти швидше псуються.
Які фрукти та овочі варто зберігати над морозильною камерою?
Виробники холодильників часто розташовують над морозильною камерою закриті ящики для фруктів та овочів. У це відділення краще покласти термостійкі продукти — селеру, яблука, сливи, груші, капусту. А ось огірки, гриби, хурма та свіжі ягоди більш вибагливі. Їх краще забрати від морозилки якомога далі: підморожені, вони швидко втрачають смак та свіжість. Ідеальна температура зберігання для них — плюс 7-9 градусів. Відтак, їм буде краще на найвищій полиці.
Що зберігати у середній частині холодильника?
У середній частині холодильника, зазвичай, помірний клімат — плюс 3-6 градусів. Тут краще зберігати готові страви, свіжу зелень, яйця, масло, сир, ковбасу, відкриті консерви та солодощі.
Що зберігати на дверцятах холодильника?
Тепліше за все на дверцятах. Розташуйте на них найбільш невибагливі у зберіганні продукти — напої, соуси у герметичних упаковках, ліки. Можна і яйця, але тільки ті, які ви плануєте з'їсти у найближчі 3-4 дні. Зберігати їх тут довше експерти не рекомендують: через коливання температури продукт швидше зіпсується, до того ж можна пошкодити шкаралупу, часто відкриваючи й закриваючи дверцята.
Що зберігати в морозилці?
У морозилці все майже так само: чим вище полиця, тим більше градус. Тому у верхніх відділеннях розташовуємо масло, морепродукти, рибу, фрукти та овочі. На середній полиці краще розмістити напівфабрикати. А ось м'ясу та морозиву комфортніше при найнижчих температурах — від мінус 24 до мінус 17 градусів. Тобто, у нижньому відділенні морозилки.
Як правильно пакувати продукти в холодильнику?
І ще одна важлива умова тривалого зберігання продуктів у холодильнику — упаковка. У плюсовій камері завжди є своя мікрофлора. Вологість та конденсат на стінках холодильника — хороше поживне середовище для бактерій, які із радістю переберуться на продукт без упаковки (сире м'ясо чи котлети). Саме тому сирі продукти (особливо рибу та м'ясо) краще зберігати у поліетиленових пакетах, пластикових контейнерах або скляному посуді. Алюмінієвий або емальований посуд для цього непридатний. Торкаючись до продуктів, особливо сирих, металізована поверхня посуду може окислюватись та отруювати їжу. Саме тому відкриті консерви краще одразу перекладати у керамічну або скляну тару. Також, ніколи не залишайте ложки або інші столові прибори у продукті, який ставите у холодильник — це порушує герметичність, а окислювальні процеси, що виникають при цьому, сприяють швидкому псуванню.
Які продукти можна зберігати без упаковки?
Без упаковки до холодильника можна класти тільки овочі та фрукти: у целофані або пластику вони, навпаки, зіпсуються швидше через надлишок власної вологи. А ось мити їх перед зберіганням не варто, адже так ви позбавляєте продукти захисної плівки, що продовжує термін зберігання.
Які продукти не можна зберігати в холодильнику?
В холодильнику не зберігають: хліб, тропічні фрукти (банани, ківі, манго та інші екзотичні виділяють в холодних умовах етилен), яблука та груші, свіжі овочі, цибулю та часник, буряк, моркву та картоплю, зелень та консервацію.
Фото: www.pexels.com