Від радянських часів у спадок українцям дісталася неякісна система харчування дітей у школах. Шкідливі для організму сосиски, сині відварені яйця, розварені макарони, салат з несвіжого бурячку – цей асортимент пам’ятає кожен, хто навчався у школі. Неякісне харчування часто спонукає дітей перейти до споживання продуктів з буфету – булочок, вафельок та шоколадок, які не можуть замінити здорової їжі.
Що має зробити місцева влада, школа та батьки, аби харчування в школі було смачним та корисним?
• Розробити програму організації здорового харчування, максимально спростивши при цьому бюрократичні моменти, які можуть загальмувати зміни.
• Ухвалити рішення про активне впровадження нового рецептурного збірника. Розробляти сам збірник немає потреби – вони вже розроблені й чекають на використання. Нові рецептурні збірники передбачають наявність кухарів дещо вищої кваліфікації, ніж подеколи є у школах. Відтак, школи можуть ухвалювати рішення про співпрацю з кейтринговими компаніями замість організації власної кухні.
• Створити систему моніторингу якості харчування у школах. На рівні школи можуть бути ухвалені рішення про зміну графіків харчування з метою гарантувати школярам теплі страви.
• Збільшити фінансування. На рівні школи й батьківського комітету може бути ухвалене рішення й про додаткове фінансування. Якщо батьки побажають доплачувати якусь частину до коштів, що виділяються на харчування міською радою, то це може дозволити істотно покращити якість сніданків та обідів. Не слід забувати й про технічне обладнання та устаткування шкільних їдалень та кухонь. Місцева влада повинна подбати про забезпечення шкіл усім необхідним для організації якісного харчування дітей.
ілюстративне фото - УНІАН