На фото: Підосичник (бабка червона, червоний козар) — вид базидіомікотових грибів родини болетові (Boletaceae). В Україні поширений на Поліссі, в Лісостепу та в Карпатах. Росте в листяних і мішаних лісах, під осикою та вільхою. Автор фото: © Hans Hillewaert
Які гриби можна збирати у серпні?
"Серпень ― це чудовий час для збору грибів. Звісно, у тих лісах, де це можливо і безпечно. У серпні можна зустріти вже досить багато представників болетових грибів, до яких належить боровик ― найвідоміший білий гриб. У цьому місяці з’являються плодові тіла складних видів ― це підберезник та підосичник, вони схожі між собою і дуже смачні. Кінець літа це той час, коли у хвойних лісах з’являються улюбленці багатьох людей ― маслюки, а також у цю пору зазвичай потішені шанувальники парасольок, тому що після дощів з’являються плодові тіла парасольки строкатої, яку багато хто вважає одним із улюблених грибів. Парасолька строката ― чудовий та безпечний їстівний гриб, який при певних навичках ідентифікації грибів можна легко відрізнити від інших грибів, які можуть викликати проблеми. Є чіткі відмінності у вигляді грибів. Але якщо людина не є впевненою у визначенні якогось гриба, то я б узагалі не рекомендував збирати гриби на природі".
Як навчити людей розрізняти їстівні та отруйні гриби?
"Загалом під час екскурсій, які я періодично проводжу в умовах парку чи лісу, цю тему ми зачіпаємо, звісна річ. Але також є багато інших можливостей, де такі навички можна отримати. Наприклад, у соцмережах є великі спільноти людей, які захоплюються грибами. Це спільноти насамперед не тих, хто збирає гриби з кулінарною метою, а це групи спостережень за грибами, такі собі спільноти громадянської науки, учасники яких збирають величезну кількість наукової інформації. Тому там можна отримати фахову консультацію від науковців цієї галузі не лише в Україні, а й у світі".
Отруйні гриби ― зліва направо: бліда поганка, мухомор, несправжні опеньки. Фото: Суспільне Полтава
Зараз стоїть спека. Як довго можна зберігати зібрані сирі гриби?
"Поради будуть стандартні, як і для будь-яких харчових продуктів. Гриби досить швидко псуються, тому чим швидше спожити, тим буде краще. Я б радив, щоб після збору мати змогу в той же день ретельно підготувати гриби до першої обробки. Можна практикувати подальше замороження, соління, ферментацію тощо. Адже будь-який їстівний продукт може стати отруйним через те, що він неправильно зберігається ― як наслідок розвитку інших грибів чи бактерій. І можуть трапитися досить серйозні харчові розлади. Якщо гриб, наприклад, перебуватиме у закритому пакеті, де підвищений рівень температури і висока вологість, то він може зіпсуватися значно швидше, ніж у кошику, який продувається вітром. По гриби не просто так ходять із кошиками".
Які гриби можна давати дітям?
"Дітям треба давати точно визначені й точно безпечні гриби. Це мають бути гриби, які не є трутовиками, тому що багато з них досить погано засвоюються організмом, наприклад, гриб шиїтаке. Він хоч і продається у магазині, але деякі люди мають проблеми з його засвоєнням. Тому варто обійтися грибами, що добре ідентифікуються ― білі та підосичники підійдуть значно краще".
Олексій Коваленко. Фото: НАНУ
Олексій Коваленко розповів, що грибний сезон в Україні триває майже завжди, крім тих періодів, коли стоять мінусові температури і плодові тіла не зростають. "Навіть узимку є багато цікавих зимових грибів, наприклад, зимовий опеньок фламуліна, різноманітні дрижалки, ексидії, аурікулярії тощо. Грибний сезон лише припиняється на певний час, але не закінчується ніколи", ― підсумував науковець.